Az internet, egyik korai, de máig meglévő fő funkciója az, hogy egy hatalmas, az emberiség eddig összeszedett tudásához biztosít hozzáférést. Persze, nem tökéletesen és nem hiánytalanul, de napról napra bővül és nyílik ki mindenki felé. Igen, lehet használni arra, hogy közösségi média oldalakon szúrja el az idejét az ember, de még ott is alakulhatnak olyan csoportok, amiken keresztül újabb tudásanyag felé lehet utat találni.

Ma délelőtt például, egy hup.hu bejegyzést olvastam el - nevezetesen egy új linux distro bejelentéséről: Devuan 1.0.0 Jessie LTS "stable" Ez egy distro, ami systemd mentes. Nem sokat mond igaz? Be kell vallanom, hogy én is csak addig értettem pontosan, amíg a systemd említésre kerül, mert nem sok fogalmam volt róla. Nosza, akkor nézzük meg mi is ez, hiszen csak pár kattintás és biztosan akad magyarázat.

És valóban, google a barátunk, csak úgy szórta a témában a bejegyzéseket, hogy mi is ez és miért akkora dolog, miért generál iszonyatosan nagy vitákat szakmai berkekben. Röviden egy rendszerbetöltő program, amit azért találtak ki, hogy a 20+ éves régebbi, mára elavult betöltőket lecseréljék. Viszont a fejlesztése teljesen elszabadult, mára nem egy rendszerbetöltő, hanem egy olyan hatalmas modul, amibe folyamatosan olvasztják bele a linux rendszerek egyéb moduljait, kigyepálhatatlanul - és sokak szerint elég gyenge minőségben. Nos igen, így már megértem azt, hogy vannak olyanok, akik ezt ellenzik ÉS hajlandóak egy ettől mentes változatot készíteni. Az már más kérdés, hogy nem túl sok esély van rá, hogy ez fenntartható legyen.

Ebből is látszik, hogy mennyire egyszerű és hatékony eszköz előtt ülünk/tartunk a kezünkben, és csak hüvelykujjak osztogatására használjuk, pedig egy kis kíváncsiság, pár kattintás, némi idő és nagyon sok mindent meg lehet tudni a világról :)