Olvastam egy írást, pontosabban egy írás sorozatot hup-on, hogyan frissíti trey az általa használt rendszert 2005 óta. Igen, mostmár 12 éve ugyanazt a rendszert - Ubuntu - használja, újratelepítés nélkül. 

Meg sem tudnám számolni, hányszor telepítettem rendszert azóta, de tíz felett lehet a szám erősen. Ekkor gondolkoztam el, mióta is tart a kapcsolatom a pingvinekkel. Most a legkorábbi szárny próbálgatást nem számolom, amikor csak pár órára, live lemezről nézelődtem, hanem azt, amikor a saját, élesben használt rendszerem lett pingvin. 

Arra jutottam, hogy a 8.04-es ubi lehetett az első, még a narancs színű login képernyővel, gnome2 felülettel, 2009-ben. Utána hamar a 10.04 jött, ennek a mai napig megvan az eredeti, canonicalos telepítője, ingyenesen lehetett rendelni még akkoriban :) Azzal már elég sokat gyűrtük egymást, még a gyakornoki időmet is azon töltöttem. Sajnos az akkori Fujitsu géppel annyira nem szerették egymást, volt egy procit érintő kernel bug, amitől random boot közben meghalt. Utána kisebb szünet, majd a 13.10/mint munkára, saját gépen 12.04 csak virtuálisan. Ezzel is volt egy jó kör, mert akkoriban a gtk3 és a virtualbox nem csípte egymást. Utána melóhelyen frissültem 14.04-re, ami azóta kitart, párhuzamosan dualboot lett sajátra is. 

Felületben nagyon sokáig gnome2 párti voltam. Amikor a 12-esben megjelent a 10-es után a unity, nagyon szívtam a fogamat, kerestem az alternatívákat, ami xfce és mate felé vitt el. A dolgozós gépen cinamon volt használatban, így belekóstoltam a gtk3 előnyeibe is, a hátrányai nélkül - amíg meg nem adta magát. Akkor egy sugallatra felraktam a natúr gnome3 felületet. Hátha. És pár óra újra ismerkedés után egy mai napig tartó szimpátia alakult ki. Előtte nem tetszett, sírtam a gtk2 után, de akkor, addigra valahogy megváltozott a helyzet - talán én is alakultam, a felület is. Munkára egyszerűen tökéletes - nekem. Másnál teljesen megértem, ha agybajt kap tőle :)

Aztán, több mint két éve, hogy elhatároztam, fő rendszerem lesz az uborka - Ubuntu móka. Voltak ugyan apróbb hibák, erről már írtam is, de jó ideje már csak játékra váltok windozra. Igen, meg lehetne oldani linuxon is, wine és társaival. De az is kiderült, hogy a hardwerem nagyon kényes, dual kártyás, amivel eddig nagyon nem akaródzott hiba nélkül működni. Ezért a win marad még, bár havonta talán kétszer indítom maximum - nem játszom túl sokat - arra viszont hiba nélkül jó. Az uborka szépen ketyeg, lts-ről lts-re. 

És lassan két éve theAnicat is ubit használ, kde felülettel, egy olyan gépen, amin egy win már nagyon döcögött, ez viszont stabil és biztonságos. :)