Nemrég volt az Alien 43 éves, ezért a szukits könyvesbolt 43%os kedvezménnyel adta a témába vágó könyveket. Ez már elég volt ahhoz, hogy lecsapjak pár darabra, amit már régen kinéztem.

Összesen négy könyvet rendeltem: az első az "ALIEN 3: Az eredeti és ismeretlen történet" - ez az eredeti forgatókönyv alapján készült, kihagyva a harmadik filmet. Pont ott veszi fel a fonalat, ahol az kezdődne, majdnem azonos kiindulópontból, de itt véget is ér a hasonlóság.

A főszereplő Hicks tizedes és Bishop, mellékszálon feltűnik Newt is, valamint Ripley. Apró spoiler, ami picit csalódás volt nekem: az egész sztoriban nem ébred fel a mélyaltatásból, mert annyira megsérül, majd Hicks biztonságos helyre juttatja, amikor már éppen elszabadul a szokásos bogárszarvihar.

A karakterek egészen kidolgozottak, a felvezetésben még olyan szál is előkerül, amit aztán mégsem vezetnek tovább. Kár, mert olvastam volna még arról is 40-50 oldalt. Nem mondom meg mi az, majd ha olvasod, talán rájössz.

Összességében nem tökéletes mű, de bátran ajánlom olvasásra. Érdemes lett volna ebből így filmet csinálni? Attól függ. A második részt nem közelítette volna már meg, de az utóbbi évek alien filmjeit látva, ma már biztosan jó lenne.

A második könyv - igazából ezt olvastam el először - egy érdekesség. Aliens: Élet vagy halál Ez egy novellagyűjtemény, tizenöt, egy-egy fejezet méretű történettel. A legtöbb nagyon jól sikerült darab, izgalmas, feszes, ahogy a formátumból is következik. Az alapötlet az, hogy a tengerészgyalogosok egyéb küldetéseit mutassa be, egészen pontosan mi az, amire a második filmben "egyszerű csótányírtás"-ként hivatkoznak.

Ami azt illeti, legtöbbször egyeltalán nem az, de kétségtelenül izgalmas. A szerzők szabadon engedték a galaxis rémeit, ezúttal nem xenomorfok fognak aratni, hanem új, nagyon kreatív rémek. A szereplők sok esetben ismerősek a négy film valamelyikéből.

Megismerhetjük néhányuk múltját - Hicks, Bishop - vagy egyes helyszínek hátterében új történeteket kapunk. Például egy rövid pillantás erejéig egy kis közjátékot a Hadley's hope állomáson, mielőtt a második filmben színre lépne az űrgyalogság.

Mindenképpen ajánlom, ha érdekel az univerzum és szeretnéd látni, hogyan lehetett volna sokkal jobban megcsinálni az új alien mozikat.

A harmadik könyv az Isolation Ez a hivatalos regény az elkészült játékból, ami az egyik legfélelmetesebb túlélőhorror, legalábbis az egyik, szerintem. Az első és kicsit a harmadik film atmoszféráját használja fel, itt nincs puffogtatás, bogárvadászat, hősködés. Ripley lányát alakítod, akinek a fő tevékenysége a lopakodás, elbújás és menekülés lesz, mielőtt az űrállomáson természetesen elszabadult xenok teszik amihez értenek.

A játékot már beszereztem egy ingyenes akcióban, talán Epic store-on, de képtelen vagyok vele játszani. Viszont a sztori érdekelt és könyvben talán nem lesz annyira hatásos a parafaktor. Ezt még nem olvastam el, valószínűleg ez lesz a következő.

A negyedik könyv kicsit lutri. Alien: Hidegkohó Az alapfelállás szerint a Weyland-Yutani megint keveri a szart, az egyik telepükön természetesen újra fegyvert akarnak faragni a xenokból - ez gyakorlatilag a négy film fő motivációja is. Illetve bocsánat, a negyedikben már a hadsereg teszi ezt meg.

Valószínűleg megint egy ponton elszabadulnak a dolgok, aztán jön a futás, meg a sikítás. Szóval nem túl eredeti, de adtam neki egy esélyt a beleolvasás alapján. Ami azt illeti, fogtam már ki már ez alapján is sokkal gyengébb példányt is, egy olvasásnak biztos jó lesz.